Mewa czarnogłowa - Monitoring Ptaków Polski

Mewa czarnogłowa

Ichthyaetus melanocephalus

W 2019 roku mewa czarnogłowa gniazdowała głównie w środkowej i południowej części kraju. Jej rozmieszczenie było ograniczone do kilkunastu stanowisk. Lęgi mewy czarnogłowej wykazano w 13 kwadratach 10 x 10 km, podczas gdy we wcześniejszych latach występowała w 14-21 kwadratach.

W sezonie 2019 liczebność mewy czarnogłowej wyniosła 42 pary i była dwukrotnie niższa niż w roku 2018. Była to jednocześnie najniższa liczebność w okresie prowadzenia monitoringu (od 2007 roku). Najwyższa odnotowana dotychczas liczebność to 97 par. W roku 2019 największa liczba par gniazdowała na Zbiorniku Nyskim na Dolnym Śląsku – 12 par. Druga pod względem wielkości kolonia licząca 9 par znajdowała się na Jeziorze Ryńskim na Mazurach. Pozostałe stanowiska lęgowe mewy czarnogłowej skupiały od 1 do 5 par.

W roku 2019 potwierdzono obecność 7 par mieszanych, w tym 2 par mewy czarnogłowej ze śmieszką oraz 5 par złożonych z hybrydów mew czarnogłowych sparowanych ze śmieszkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.