Dubelt - Monitoring Ptaków Polski

Dubelt

Gallinago media

W 2019 roku dubelty odnotowano na 56 tokowiskach, a na każdym przebywało średnio 6 samców. Najliczniejsze tokowiska w Polsce w 2019 r. odnotowano na Podlasiu w OSOP Puszcza Knyszyńska oraz w Biebrzańskim Parku Narodowym (kolejno 24 i 17 samców).

W roku 2019 na wszystkich kontrolowanych stanowiskach odnotowano łącznie 291 tokujące samce podczas pierwszej kontroli oraz 253 w trakcie drugiej. Biorąc pod uwagę maksymalne wartości z każdego stanowiska, stwierdzono 344 tokujące samce.

W ciągu 10 lat badań liczebność dubelta na kontrolowanych stanowiskach zmniejszyła się o około 55%. Średnie roczne tempo zmiany wskaźnika liczebności populacji wynosiło -7,4%. Dubelt należy do gatunków najsilniej zmniejszających liczebność w kraju. Tempo spadku liczebności pozwala traktować go jako narażonego na wyginięcie (VU) wg kategorii IUCN.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.